Den grønne kundetype

Pral! Den grønne kundetype vil have ro – men ejeren skal finde mod til at larme

Hvis du sælger til den grønne kundetype, skal din virksomhed helst ikke være for langt fremme i skoene. Hvis du selv er grøn, skal du finde modet til at prale. 

Jeg kender en del virksomhedsejere, som ikke bryder sig om at markedsføre deres produkter. ’Den der lever stille, lever godt’, siger de typisk. Ofte har de i en årrække drevet solide forretninger og været dygtige til at sælge, uden at slå ud med armene i medier, på messer og så videre. Men i disse år sker der en ny udvikling omkring salg, fordi kunderne selv vil finde produkterne på nettet. De vil ikke tale med en sælger, før de er meget langt i salgsprocessen. Denne nye virkelighed betyder, at de ’usynlige’ virksomhedsejere begynder at overveje at slå sig lidt løs – fx på sociale medier.

Den grønne kan lide rutiner
Når man helst vil gå under radaren, ligner man sandsynligvis den grønne kundetype. Grøn er den ene af fire farver i ‘Emotionelle Kundetyper’ – en forskningsbaseret metode, der handler om at skabe loyale kunder og koble bestemte følelser til en virksomhed og dens produkt. Metoden sætter fokus på, hvad der giver et menneske lyst til at købe. Der skelnes imellem rød, blå, gul og grøn, som hver især repræsenterer bestemte mennesketyper.

Hvor de røde kundetyper elsker overraskelser og forandringer, forholder det sig lige modsat med den grønne: Han/hun kan lide vaner og rutiner, og ændrer derfor nødigt på noget, som fungerer godt.

Sådan kommunikerer du til en grøn kundetype
Hvis man har den grønne som kunde, skal man være konkret; her giver det ikke mening at lave kreativ og ‘mærkelig’ markedsføring, for det falder den grønne bestemt ikke for. Ingen bling-bling og uventede overraskelser. Fortæl i stedet i et nøgternt sprog, hvad dit produkt kan gøre for kunden og skab en gennemgående følelse af tryghed og sikkerhed. Tænk desuden nøje over, hvilke kanaler du bruger. De grønne er fx på sociale medier, men ikke hvor som helst – og de er der på deres egen måde. Kommunikation og markedsføring skal ramme den grønne kundetype de steder, hvor han/hun finder det naturligt at færdes – ellers er din indsats spildt.

Grønne ejerledere er dygtige – men kan blive dømt for nøl
Som rådgiver i små og mellemstore virksomheder har jeg mødt en del virksomhedsejere, som selv er grønne typer. Ofte fører de en familievirksomhed videre og sætter en ære i, at forretningen klarer sig godt. De er omkostningsbevidste og har typisk en solid økonomi.
Medarbejderne har tit en høj anciennitet – og måske endda været ansat hos den tidligere generation, og derfor kendt direktøren, siden han/hun var barn.

Grønne virksomhedsejere er professionelle at samarbejde med. De forstår godt, at forandringer kræver et langt, sejt træk, og de skifter ikke mening i utide. Derfor kan man sammen med dem skabe en solid og fremadrettet kommunikations- og marketingplan, som virkelig batter noget.

Men jeg kan også se, at de har udfordringer, for det er ikke altid, at de får skabt forandringerne. De har nemlig en tendens til først at handle, når jorden brænder under dem – og så kan det desværre være for sent i disse år, hvor der virkelig sker meget omkring virksomheders kommunikation og markedsføring. Den grønne ejerleder risikerer at forpasse muligheder, hvis han tøver for længe og ikke arbejder aktivt og målrettet med sin virksomheds synlighed og salg.

Samtidig skal grønne ejere være bevidste om, at kunderne ikke nødvendigvis er grønne som dem selv. Ved at sætte sig ind i de fire forskellige kundetyper, bliver det lettere at forstå hvilke platforme, man skal bruge tid og penge på for at få det maksimale ud af sin investering i kommunikation og markedsføring.

Karakteristika for de fire kundetyper:

  • De røde kundetyper er udadvendte, kreative og frihedssøgende.
  • De gule har et stort behov for at skabe gode relationer og motiveres af at yde omsorg.
  • De blå er ’business-typer’, som stiller høje krav til standarden og til dig som leverandør. De kan lide at være i kontrol.
  • De grønne er rolige, velovervejede og grundige. De foretrækker, at alt er, som det plejer.

Hvis du overlader din kunde til sig selv, ved ikke at kommunikere korrekt på nettet, ja, så overlader du i praksis kunden til konkurrenter med styr på dialogen på hjemmesider og sociale medier.

 

Hvis du vil vide mere om den grønne kundetype, så følg med i mit nyhedsbrev .

>>

Er din kommunikation og markedsføring hel forkert?

Eller er du i tvivl, om den virker?

Der er vanvittig mange kanaler at vælge mellem – og det er vigtigt at prioritere de rette.

Hver tirsdag kan du i nyhedsbrevet fra RETNING få inspiration til at forbedre din virksomheds kommunikation og markedsføring.

Læs om det her

Mødeadresse:
Højbovej 1
8600 Silkeborg

Email info@retning.dk

CVR 30 10 82 80